BIPERSONEN

Vem var Ofelias mor?

I Hamlet möter vi inte bara den dystre prinsen och hans problematiska familj – även hovmannen Polonius och hans två barn, Ofelia och Laertes spelar viktiga roller i historien. Men någon måste ju ha fött de två! I monologen Bipersonen är vi denna kvinna på spåret.

Läs mer

DET PRAKTISKA

EN AKT FÖR TVÅ KVINNOR, TRE TELEFONER OCH EN ESPRESSOAPPARAT

(översättning Urban Löfgren)

Ellens man Christer var landets ledande försvarsadvokat, en av dem som kunde få de värsta bovarna av kroken med hjälp av juridiska spetsfundigheder och fula knep. Ellens tålamod med makens hyckleri och omoral har tagit slut och nu har hon helt enkelt knuffat ut honom framför en buss. Hans stoft befinner sig nu i ett kylrum på Rättsmedicinsk Avdelning och Ellens svärdotter Helene dyker upp hemma hos Ellen för att ordna det hon kallar “det praktiska”.

Läs mer

 

Från kollega till chef

– en bok om ledarskap

Författare: Lis Vibeke Kristensen, Anne-Marie Thalund
Studentlitteratur 2010
Översättare: Sten Andersson

Den första anställningen som ledare eller chef stället stora krav.Den som väljer att bli chef för sina tidigare kolleger konfronteras med en rad konkreta utmaningar och dilemman. Boken fokuserar på övergången från rollen som kollega till rollen som chef, och den behandlar bland annat teman som makt, kommunikation och konflikthantering. Den tar även upp de redskap vi kan använda för att hantera och minska stress och hur vi ska utnyttja våra nödvändiga nätverk.

Från ledare till kollega innehåller en rad exempel från författarnas egna erfarenheter som chefer på olika områden och som kursledare under många år. Boken är ett praktiskt redskap för den som funderar på att ta ett ledarskapsjobb.

Mer om boken 

Köp boken hos Studentlitteratur

og hos Adlibris

 

 

Novellen “Kära Nina”

Skrevs under intryck av massakern i Srebrenica 1995. Den trycktes samma år på danska i tidningen Ud og Se – och på svenska i Vår Lösen

Läs den här!

 

Om författaren

Lis Vibeke Kristensen är utbildad dramaturg och har jobbat som dramaturg, regissör av uppsättningar för scen, TV och radio förutom som teaterchef i sitt hemland Danmark och i Sverige där hon bor sedan ett antal år. Hon har varit gästkonstnär vid Teater- och Dansavdelningen, University of Colorado, Boulder, USA. For tjugo år sedan bytte hon karriär och som fri författare har hun publicerat elva romaner, två novellsamlingar, en diktsamling och ett antal barnböcker och fackböcker. Hon har skrivit fyra pjäser och har översatt ett flertal till engelska, franska och svenska. Hon är översatt till tyska, svenska, norska och estniska.